Zemiakové jedlá
Zapekaný baklažán
Umytý baklažán pokrájajte na kolieska hrubé asi 1,5 cm, z oboch strán ich osoľte, uložte do misky a nechajte asi 30 min. odležať, aby z nich vytiekla horkastá šťava. Potom ich pod tečúcou...
Zapekané zemiaky s balkánskym syrom
Olúpané zemiaky pokrájajte na plátky. Do pekáče vymazaného tukom klaďte striedavo vrstvy zemiakov a nastrúhaného balkánskeho syra. Každou vrstvu posypte bylinkami, mierne osoľte a okoreňte....
Topinambury na červenom víne
Cibuľu poduste na oleji, pridajte očistené nakrájané topinambury, rozotrený cesnak, osoľte, okoreňte, ozdobte vňaťou. Všetko zalejte vínom zriedeného s vodou a duste do mäkka.
Vyprážaný zeler s nivou
Zeler uvarte vo vriacej osolenej vode do polomäkka, nechajte vychladnúť a nakrájate na kolieska hrubé asi 1 cm. Vždy 2 kolieska zeleru preložte plátkom nivy, dlaňou ich mierne stlačte a obaľte...
Kráľovský karfiol
Očistený karfiol dajte do teplej vody s 2 dkg masla a 6 min. povarte. Uvarený sceďte a dajte na misu. Zatiaľ dajte variť do teplej vody očistené, oškrabané zemiaky s trochou rasce, zelenou petržlenovou...
Pečení zemiakový čerti
Zemiaky umyte a z jednej strany skrojte. Vnútro vydlabte vidličkou, vydlabané vnútro osoľte, okoreňte a zmiešajte s masťou, mletou paprikou a prelisovaným cesnakom. Pripravenou zmesou naplňte...
Gratinované Dauphinios
Zemiaky očistite, umyte, osušte a nakrájajte na asi 0,5 cm široké plátky. Gratinovaciu misku vytrite cesnakom a vymastite polovicou masla. Na dno misky uložte zemiaky, posypte časťou syra a upečte. Vajcia...
Baklažán s paradajkami
Olúpané a na kocky pokrájané baklažány opečte na oleji spolu s pokrájanou cibuľou a cesnakom. Podlejte malým množstvom vody a poduste. Pridajte olúpané a nadrobno pokrájané paradajky, hrozienka,...
Zemiakové taštičky z hubami
Zemiaky nastrúhajte, pridajte múku, štipku soli, vajce a vypracujte cesto, ktoré rozvaľkajte na placku a krájajte radielkom na štvorce.Do každého do stredu dajte 1 lyžičku dusených húb s vajcom,...
Marinovaný baklažán
Baklažán nakrájajte aj so šupkou na ½ cm plátky, osoľte, nechajte ho odležať asi 1 hod. Zvyšnú šťavu odsajte servítkou a dobre opečte na oleji. Uložte do sklenenej alebo keramickej...