Zemiakové jedlá
Paradajky plnené plesňovým syrom
Paradajky umyte, zrežte z nich vršky (tie si odložte), lyžicou vydlabte a posoľte. Plesňový syr pretlačte, vymiešajte so zmäknutým maslom, naplňte pripravené paradajky ktoré prikryte odrezanou...
Zemiakové placky /haruľa/
Zemiaky postrúhajte, pridajte mlieko, vajce, múku, rascu, roztlačený cesnak, majoránku. Premiešajte a osoľte. Na rozpálenom oleji tvarujte menšie placky a opečte ich z oboch strán.
Brokolica na cesnaku a víne
Brokolicu rozoberte na ružičky, prepláchnite. Väčšie hlúbiky rozkrájajte na menšie kúsky. V hrnci rozpáľte olej, dajte naň nadrobno pokrájaný cesnak, pridajte brokolicu, osoľte okoreňte....
Zemiakové knedle
Zemiaky umyte, ošúpte a uvarte v osolenej vode. Hriankový chlieb nakrájajte na kocky a opražte na 10 g masla do chrumkava a odložte. Zvyšné maslo rozpustite, zemiaky zlejte a horúce popučte,...
Zapekaná zelenina
Brokolicu a karfiol umyte, rozoberte na ružičky a uvarte v mierne posolenej vode. Potom zeleninu sceďte, vložte do zapekacej misy, zalejte smotanou rozmiešanou s mletou paprikou, karí korením, muškátovým...
Zapekaná špargľa
Ak máme zaváranú špargľa, nechajte ju odkvapkať. Ak je surová, očistite, olúpte a vložte do vriacej osolenej vody, pridajte 1 PL cukru a 6 min. varte, uvarené sceďte. Zapekaciu misu vytrite...
Pečené zemiaky s bylinkami
Zemiaky uvarte v šupke, olúpte a nakrájajte na plátky. Plech vymastite tukom, rozprestrite na ňom nakrájané zemiaky a zasypte zmesou z byliniek, soli, cesnaku a olivového oleja, premiešajte a dajte...
Brokolica so zeleninou
Umytú brokolicu rozdeľte na ružičky. Cibuľu a cesnak olúpte, papriky očistite a všetko zomeľte na mäsovom mlynčeku. Horčicové semienka roztlčte. Do rozpusteného masla dajte zeleninovú kašu,...
Artičoky so šalátovým olejom
Artičoky varte v slanej vode. Keď sa asi 30 min.varili, zlejte z nich polovicu vody, dolejte dobrý šalátový olej a nechajte ich neprikryté tak dlho variť, až sa všetka voda vyvarí a zostane...
Šúľance s kyslou kapustou
Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte a najemno postrúhajte. Na dosku dajte múku, zemiaky, soľ, vajce a vypracujte hladké cesto. Robte z neho šúľky a každý nakrájajte na rovnako...